Ekologiskt på Systembolaget

Ekologiska drycker är populära på Systembolaget. Vi arbetar för ett brett ekologiskt utbud.

På ett vitt trägolv ligger jordiga handskar, spade, vindruvor, humle och spannmål.

Försäljningen av ekologiska varor på Systembolaget har gått stadigt uppåt sedan hösten 2013. Mer än var tionde såld flaska eller burk är numera ekologisk.

2020 ökade försäljningen med 4 procent jämfört med året innan. Det betyder intresset för eko-certifierade drycker är stort och fortfarande växer. 

Brett ekologiskt utbud

Vi jobbar hela tiden för att bredda det ekologiska utbudet. Tanken är att du ska kunna välja eko oavsett smak och plånbok. 2020 hade vi drygt 500 ekologiska drycker i sortimentet.

Systembolaget satsar på eko för att kunderna vill ha det och för att vi faktiskt har en chans att göra skillnad. Som stor inköpare kan vi påverka och få fler odlare att ställa om till ekologiskt jordbruk, något som ofta tar lite tid.

Utvecklingen av ekologiskt på Systembolaget

För några år sedan satte vi som mål att 2020 ska minst 10 procent av allt vi säljer vara ekologiskt (i volym räknat). Även om målet då kändes ambitiöst så nåddes det redan 2016. Då var andelen ekologiskt drygt 11,6 procent. Den siffran steg till 13,5 procent 2020.

Ekologiskt vin störst    

2020 stod vin för nästan 25% av försäljningsvolymen av ekologisk dryck. Den totala ekologiska försäljningen under 2020 fördelade sig på:

  • 53,7 miljoner liter vin
  • 18,2 miljoner liter öl
  • 3,4 miljoner liter cider och blanddryck
  • 1,2 miljoner liter sprit
  • 0,7 miljoner liter alkoholfri dryck.