Jobba hos oss

Tips innan du ansöker om ett jobb hos oss

Systembolaget har ett viktigt uppdrag – att begränsa alkoholskadorna i Sverige. Här kan du läsa om vilket sorts företag vi är och få tips om vilka kvaliteter vi letar efter när vi anställer.

Är Systembolaget rätt arbetsplats för dig?

Systembolaget har ett viktigt uppdrag – att begränsa alkoholskadorna i Sverige. Det dagliga arbetet i butikerna består bland annat av att hjälpa kunderna att välja dryck, fylla på varor i hyllorna och kassaarbete.

Vi är på många sätt lika andra företag inom detaljhandeln – ge service till kunderna, plocka upp varor i hyllorna, lagerarbete och kassaarbete. Den stora skillnaden mot andra företag är att vi inte ska sälja så mycket som möjligt – då alkohol inte är som vilken vara som helst.

Se filmen om en vanlig arbetsdag i en av våra butiker

 

Kvaliteter som vi tittar efter hos våra kollegor i butik

Vi ser en styrka i att våra medarbetare har olika bakgrunder och olika erfarenheter. Vi ser att du har följande kvaliteter när du söker arbete i någon av våra butiker:

  • Att du gillar att ge service och att du ser alla våra kunder. Du behöver inte vara expert på mat och dryck, men du ska så klart ha ett stort intresse av att lära dig mer.
  • Du tycker om att skapa goda relationer till alla du möter – kunder som kollegor.
  • Du behöver vara beredd på att arbeta flexibla arbetstider som till exempel tidiga morgnar.
  • Du behöver också ha god fysik eftersom arbetet bland annat innebär tunga lyft.
  • Ett grundläggande krav för att få anställning hos oss är att man talar, förstår och kan läsa svenska samt kan föra en enkel konversation i de vanligaste förekommande situationerna under en arbetsdag. Du ska också kunna förstå och läsa skriftlig information och instruktioner
  • Du måste vara minst 20 år, eftersom man måste ha fyllt 20 år för att handla hos oss.
  • Vi sätter högt värde på teamkänsla. Det kan vara mycket att göra under vissa perioder och då är det viktigt att hjälpa alla sina kollegor där det behövs.

Var hittar du lediga jobb?

Alla våra lediga jobb finns på den här sajten.

Din utveckling hos oss

Systembolaget är i ständig utveckling, och det kommer du också att vara om du arbetar hos oss. Till att börja med får alla nyanställda en introduktion till Systembolaget. Sedan erbjuder vi flera olika möjligheter för att du ska lära dig mer och mer. Varje medarbetare har en egen kompetensutvecklingsplan, och utvecklingssamtal genomförs årligen. 

Läs mer om vår syn på lärande:

Hos oss finns det goda möjligheter att utvecklas

Anställningsvillkor

Anställningsvillkoren hos Systembolaget regleras i kollektivavtalet tecknat mellan Svensk Handel och UNIONEN/Akademikerförbunden. Inom företaget finns både en lokal Unionen-förening och en akademikerförening. 

Vår vision

Ett samhälle där alkoholdrycker njuts med omsorg av hälsan så att ingen tar skada.

Våra värdeord

Omtänksam, inspirerande och kunnig.

Våra försäljningsregler

Vi säljer inte alkoholhaltiga drycker till någon under 20 år. Inte till någon som är märkbart påverkad. Och inte till någon som vi tror ska langa vidare.

Lär dig mer om hur Systembolaget säljer med ansvar.