Vi som jobbar här

Bra teamwork och energi i gruppen

Bezawit läste marknadsföring i Etiopen och började som praktikant på Systembolaget. Här lärde hon sig svenska genom att träffa kunder och kollegor i butiken. Samtidigt lärde hon sig hur dryckerna smakar trots att hon inte dricker alkohol.

Bezawit, försäljare på Kungsportsavenyn i Göteborg

Hur hamnade du här på Systembolaget? 

Jag läste marknadsföring i Etiopien och kom till Sverige år 2017. I ett och ett halvt år pluggade jag svenska på SFI (Svenska för invandrare) men kände att jag vill jobba på riktigt. Jag fick praktik på Systembolaget och märkte att jag lärde mig svenska mycket snabbare här än i plugget eftersom jag hela tiden pratar svenska med kunder och kollegor. Efter några månader som praktikant fick jag anställning i butik på Systembolaget.  

Vad är det bästa med att jobba hos oss? 

Vi har så bra teamwork och bra energi i gruppen. Arbetsuppgifterna är omväxlande, och det är roligt att få göra flera olika saker varje dag.

Finns det något i jobbet som kan vara utmanande? 

I början var det lite svårt att förstå kunder som pratade snabbt, men jag bad dem att prata lite långsammare, eller så tog jag hjälp av en kollega och lyssnade när kollegan hjälpte kunden. Nu går det bra och kunderna känner igen mig. Vissa kan till och med uttala mitt namn. :-)  

Eftersom jag inte dricker alkohol var det svårt att förstå smakerna till en början. Nu har jag lärt mig att både på jobbet och hemma prova mig fram på andra sätt än att dricka själv. 

Vad skulle du vilja testa framåt hos oss? 
Jag vill lära mig mer om vinprovningar och att hålla vinprovning. Det skulle vara roligt. 

Vilka är dina bästa tips för att lyckas och trivas som försäljare hos oss? 

Vara trevlig, glad, positiv, välkomnande och gilla människor. 

Vilken kombination av mat och dryck gillar du? 

Jag gillar doro wat, Etiopens mest berömda maträtt, som är en långkokt, kryddig kycklinggryta serverad i ett flatbröd eller pannkaka gjord på teffmjöl som kallas injera. Såsen är både kryddig och het och behöver därför en fruktig dryck med lite sötma för att dämpa chilin. Alkoholfritt mousserande vin med restsötma passar därför perfekt här. 

Namn: Bezawit Solomon Mamo 

Började på Systembolaget: 2019 

Fler talanger: Bra på att laga typisk etiopisk mat och gillar musik