Vi som jobbar här

”Jag tror på att vara snäll”

Hon har varit restaurangchef och drivit pubar och gästhus i Norge, och testar gärna att åka zipline trots sin höjdrädsla. Möt Linda Ericsson, butikschefen som älskar att förändra och förbättra

Berätta, hur hamnade du på Systembolaget?

– Jag hade en väninna som var butikschef på en butik i norra Sverige, och hon sa att det var det bästa jobbet hon kunde tänka sig.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Variationen och alla människorna, både kollegorna och kunderna så klart. Att aldrig riktigt veta hur en dag blir och ingen dag är den andra lik. Och man har en chans att påverka, förändra och utveckla.

Linda Ericsson framför en blombuske
Lina Ericsson är butikschef i Göteborg och tror på att vara snäll. 

Du gillar förändring?

– Ja, all förändring blir ju någonstans en förbättring. När man får den där pirrande känslan i magen, att det här blir bra. Det blir ny energi med nya saker, om än bara att städa och organisera på lagret!

Ingen dag är den andra lik säger du, så hur ser en vanlig arbetsdag ut?

– Oj, det är väldigt varierat. Börjar jag tidigt kör jag ut varor tillsammans med de andra. Ibland är jag ute på möten med andra butikschefer eller nätverkar med kollegor. Annars är jag med i butiken, som kundvärd eller sitter i kassan och liknande. Jag gillar att vara en del av driften, att vara med där det händer.

Hur är det att arbeta på Systembolaget?

– Systembolaget satsar på sin personal och bygger en kultur. Det finns kloka värderingar och man jobbar för ett högre syfte. Jag är så otroligt stolt att jobba här, och om jag skulle byta till något vet jag ingen arbetsplats där jag skulle kunna få alla de bitarna.

Det låter ju som att du har mycket positiv energi! Men allt är väl inte en dans på rosor, hur hanterar du problem och utmaningar?

– Det gäller ju att vara oerhört flexibel i tanken. Ingenting blir som man tänkt, trots att man hade en så bra plan. Jag måste snabbt kunna hitta en lösning om någon blir sjukskriven eller fick chansen att pröva något nytt och blir borta länge. Men det är ju det som är kul, även om det kan vara frustrerande ibland.

Vad har du för ledarfilosofi – vad är en bra chef enligt dig?

– En viktig egenskap är intresset för människor, att vilja få alla människor att bli sitt bästa jag. Och jag tror på att vara snäll. Är man snäll mot andra får man tillbaka dubbelt.

– Sedan tycker jag att alla ledare generellt bör välja glädje. Att ha kul! Annars kan det kvitta, någonstans. Med de mjuka värdena får man resultaten, när man kan engagera både kollegor och medarbetare!

Fakta om Linda Ericsson

  • Butikschef i Gårda, Göteborg, med 18 medarbetare.
  • Älskar att prova nya saker.
  • Arbetat som butikschef på Systembolaget sedan 2008.
  • Bästa med Systembolaget: Variationen och företagskulturen.
  • Chefstips: Vara prestigelös. Prioritera och delegera!