Vi som jobbar här

Erfarenheter från lagidrotten skapar bra ledarskap

Viktor Holmlund satsade allt på fotbollen och jobbade extra på Systembolaget. När han la skorna på hyllan blev det heltid och kollegorna nya laget. I dag är han butikschef i Umeå och finner fortfarande glädjen i att uppnå gemensamma mål.

Vad det inte jobbigt att tappa fotbollsidentiteten?

Bild på Viktor Holmlund– Faktiskt inte. Jag var nog klar. Jag gick ”all in” och började brinna för jobbet istället för fotbollen. Det blev min nya hobby kan man säga. Min dåvarande chef gav mig också mycket ansvar och ställde allt högre krav. Det var inspirerande och fick mig att växa.

Från extrajobb till försäljare, till dåvarande butikens ledningsgrupp, till butikschef i mindre butik, till butikschef i Umeås största butik. Är det lätt att göra karriär?

– Möjligheterna finns helt klart. Jobbar du heltid öppnar sig dörrarna till mer ansvar som försäljare och till butikschefsjobbet. Som butikschef kan du gå vidare till andra butiker, till att bli chef för ett antal butiker eller till jobb på huvudkontoret.

I lagidrott är samarbete och sammanhållning centralt. Varje spelare ska göra ett jobb, då vinner laget. Det är samma sak i en butik.

Hur använder du erfarenheten från fotbollen i din ledarroll?

– I lagidrott är samarbete och sammanhållning centralt. Varje spelare ska göra ett jobb, då vinner laget. Det är samma sak i en butik. En annan sak är viljan att alltid bli bättre. Vårt fotbollslag gick från division 6 till division 1 på åtta år med samma spelare. Vi nöjde oss aldrig som lag och jag ville hela tiden förbättra mig som spelare. Det är samma i dag. Butiken kan alltid bli snyggare, rutinerna effektivare, servicen lite bättre. Viljan att vinna är stark.

Fotbollsplan uppifrån

Vad är knepet för att vinna?

– God stämning, en vilja framåt och att brinna för jobbet är måsten. Du blir aldrig riktigt bra om du inte tycker det är kul. Som ledare använder jag kollegornas inre driv genom att ge ansvar. Jag är ingen diktator.

Skrattar ni mycket?

– Ja, vi skrattar hela tiden och vi skrattar mycket med kunderna.

Viktor Holmlund

Butikschef i Umeå med 17 medarbetare. 
Brinner för lagkänsla. 
Började extrajobba på Systembolaget 2002 som blev heltid 2009. 
Butikschef sedan 2013. 
Bästa med Systembolaget: Vi står för något bra. Och kollegorna såklart.