Vilka är det som lär experterna att vara experter?

Över hela landet finns de – utbildarna som hjälper Systembolagets butiksanställda att lära sig mer om varorna. Vi har träffat två av dem.

Jonas Kjellman har vunnit Bartender-SM och tävlat i VM. Han har även drivit en egen bartenderutbildning hemma i Eslöv. Under sommelierstudierna tillbringade han mycket tid på det lokala Systembolaget, där han studerade etiketter och ställde frågor om olika spritsorter till personalen.

Jonas Kjellman
"Att få prata dryck med andra människor från hela landet." Det tycker Jonas Kjellman är det bästa med att vara utbildare på Systembolaget

– Till slut frågade butikschefen om det inte var lika bra att jag började jobba i butiken över sommaren istället. Efter sommaren blev jag kvar och snart kom chansen att jobba som intern utbildare inom dryckeskunskap, främst inom öl.

Henrik i arbetskläderHenrik Nilsson är matälskaren från Östergötland som efter 20 år i restaurang- och nattklubbsbranschen tröttnade på sena nätter och bestämde sig för att byta spår.

– Jag kände direkt att Systembolaget var rätt ställe för mig! Här får jag möta gäster och jobba med mat och dryck i kombination, både på butiken och i rollen som utbildare. Det finns dessutom goda möjligheter att utvecklas och göra olika saker inom företaget.

Egen kursgård

Utbildningarna sker på Systembolagets egen svanenmärkta kursgård utanför Vaxholm. Alla medarbetare genomgår ett introduktionsprogram, där grunderna i dryck samt mat och dryck i kombination lärs ut, liksom arbetssätt, kundbemötande och försäljningsregler. Man vidareutbildar sig sedan inom mat och dryck i kombination och/eller inom vin, sprit eller öl. Samtliga spår är indelade i nivåer från grund-, via fördjupning, till spets- och expertnivå.

– Det krävs egentligen inga speciella förkunskaper men man ska vara öppen för nya kombinationer och våga testa. Verktyg och arbetssätt lär vi dig. Första steget inom mat & dryck är grundsmaker och konsistenser, sedan går vi vidare till aromerna. På högsta nivån koncentrerar vi oss på det riktigt trendiga just nu, som dryck till vegetariskt och öl till mat.

Även Jonas fokuserar på det kanske trendigaste som finns just nu. En stor del av ölutbildningarna handlar just om trender, småskalighet och hantverk. Och utbildningarna tycker han håller hög klass.

– Om du inte ska gå på högskola för att utbilda dig till bryggare så finns det ingen högre nivå av ölutbildning i Sverige.

Det bästa är att inspirera! Att få se hur en kursdeltagare utvecklas och glädjen som uppstår när hen får en aha-upplevelse.

Vad går egentligen jobbet som intern utbildare ut på?

– Att med hjälp av olika sorters pedagogik handleda medarbetare till att kunna ta till sig ny kunskap, eventuellt hitta tillbaka till gammal kunskap. Det vi utbildare gör är att ge medarbetarna möjlighet att omsätta kunskapen i vardagsjobbet och hitta egna spår att få nya lärdomar.

Systembolagets mat- och dryckesutbildningar sköts alltså helt och hållet av medarbetare på butikerna eller huvudkontoret. För att bli utbildare krävs goda dryckeskunskaper motsvarande WSET Level 3*. Sättet att lära ut på är också viktigt. Målet är en modern pedagogik som utgår från individens egna förutsättningar och viljan att lära nytt.

– Vi utbildare har årliga konferenser där vi som grupp hjälper varandra att utvecklas inom pedagogik och lär oss nya, spännande sätt att lära ut på. Detta för att kunna tillmötesgå medarbetarnas olika sätt att lära sig. Jag har exempelvis jobbat mycket med nya, medvetna grepp att redovisa de sensoriska ölprovningarna.

Om du inte ska gå på högskola för att utbilda dig till bryggare så finns det ingen högre nivå av ölutbildning i Sverige.

Vad är då det bästa med att vara utbildare på Systembolaget?

– Jonas: Att få prata dryck med andra människor från hela landet. Det är nog ett av de bästa pedagogiska uppdragen som finns, då deltagarna söker sig till vårt företag för att de vill det och går våra utbildningar på arbetstid. Efteråt kan de koppla sin nya kunskap till arbetet i butik och på så sätt hjälpa kunderna på bästa sätt.

– Henrik: Det bästa är att inspirera! Att få se hur en kursdeltagare utvecklas och glädjen som uppstår när hen får en aha-upplevelse. I slutändan handlar det ju om en imponerad kund. När såväl kunden som vill ha dryckestips till fredagsmyset som foodien som vill ha hjälp med 12-rättersmenyn säger ”Wow, tack för tipset!”- då har vi lyckats.

Fakta Jonas Kjellman:

Försäljare på Systembolaget i Eslöv. Utbildare inom öl och sprit samt introduktion sedan 2015. Leder även dryckesprovningar på Systembolaget Mårtenstorget i Lund.
Hotell- och restaurangutbildning. Bartenderutbildning. Sommelierutbildning på Gustibus med WSET Level 3. Masterclass Sherry och Destillat genom WSET.
Bästa med Systembolaget: Att så gott som hela sortimentet är tillgängligt till hela landet via centraldepåerna.

Fakta Henrik Nilsson:

Försäljare och medlem av ledningsgruppen på butiken Tornby i Linköping. Utbildare inom mat och dryck i kombination samt introduktion sedan 2015.
Utbildad servitör och kock. WSET Level 3.
Bästa med Systembolaget: Att varje dag gå till jobbet och känna sig stolt över att kunna göra skillnad! Att kunna känna att man kan utvecklas och växa både kunskapsmässigt och som människa varje dag!

*Wine & Spirit Education Trust, (WSET), är en utbildningsstiftelse med säte i London. Utbildningarna är ämnade till vin- och spritbranschens olika delar såsom import, restaurang och produktion. WSET Level 3 Award in Wines ger detaljerad förståelse för odling av druvor, framställning av vin och kunskap om världens olika vinregioner. En systematisk provningsteknik som används för att beskriva vin lärs också ut.