Vi som jobbar här

Yrke: Mat och vin i världsklass

Folk är avslappnade, roliga, duktiga och trivs med sin arbetsplats. Det säger Marie Hultin, kategorichefen som tidigare arbetade som inköpare på Systembolaget.

Idag är Marie Hultin kategorichef på Systembolaget, men hon arbetade också 6 år som en av tio inköpare på Systembolaget och ansvarade för vin från Australien och Argentina.

En inköpare provar mycket vin, både i uppstyrda offertprovningar och mer fritt när någon skickar prover, till exempel leverantörer som vill veta vad inköparen tycker. Minst en gång per år är man på resande fot och provar vin.

– Glamoröst? Ja, men också slitigt. Det finns otroligt mycket vin här i världen, så det gäller att veta vad man vill ha, säger Marie Hultin.

Inköparna ser till att Systembolaget får intressanta produkter på hyllan. Det kan handla om att ta in något helt nytt, fylla ett hål i sortimentet, ta in en viss typ av vin i ett visst prisläge eller komplettera med drycker som många frågar efter. I snitt provar en inköpare 8 500 – 10 000 viner per år.

Som kategorichef ansvarar Marie Hultin, tillsammans med de andra kategoricheferna, för att ta fram lanseringsplaner för Systembolagets fasta och tillfälliga sortiment. Målet är att sortimentet ska innehålla något för alla, oavsett om det gäller en initierad vinkund eller den som bara vill hitta något gott till middagen.

– Om en av våra inköpare hittar något intressant berättar de det för mig eller någon annan av kategoricheferna. Ledtiden från att inköparen hittar något till att det kan finnas i butik kan vara upp till 1,5 år.

Om ett visst vin är aktuellt för något av Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment, med drycker som finns i begränsat antal under en viss tid, kan leverantören få en inköpsorder i anslutning till att inköparen har provat. Om vinet däremot är aktuellt för Systembolagets ordinarie sortiment eller för det tillfälliga, icke-exklusiva sortimentet skriver inköparen en offertförfrågan. Den måste skrivas så att fler leverantörer kan svara. Förfrågningar görs alltså aldrig på ett specifikt vin, utan det måste finnas fler kandidater på samma typ av produkt.

Inköparens förfrågan om en viss dryck mynnar ut i en offertprovning, ett blindtest, där flera provare i första omgången bedömer hur väl vinet motsvarar det man söker. Doftar det choklad och kryddor? Är det inslag av fat eller tydlig fatkaraktär? De viner som motsvarar kraven går till final och där avgörs vilken dryck som bäst uppfyller kriterierna.

– Det är otroligt spännande att få komma in i ett rum där någon har ställt upp 40 glas vin. Som inköpare går man ofta som försteprovare och har den avgörande rösten. Alla svar går in i ett slutet datasystem och ingen får se varandras omdömen förrän provningen är avslutad och vinnaren utsedd.

Marie Hultin började som inköpare 1 december 2016 och blev kategorichef i september 2022. Innan dess jobbade hon som produktchef i leverantörsledet. Varför valde du Systembolaget?

– Jag gillar Systembolaget för att man ingår i ett större syfte än att sälja litrar och tjäna pengar.

Som kategorichef ansvarar man för en eller flera produktkategorier. Marie har bland annat hand om kategorin rött vin, och har som mål att säkra ett brett, djupt och hållbart erbjudande till kunderna inom kategorin – i tätt samarbete med inköparna. Kategoricheferna arbetar med marknaden och inköparna med utbudet.

Vad överraskade dig när du började här?
– Jag är förvånad över hur tufft det är att vara offertprovare. Det hade jag inte förstått tidigare. Man provar inte alls på det sättet när man jobbar hos leverantör.

Vad krävs för att bli en bra inköpare?
– Du måste vara intresserad av den produkt du ska jobba med och kunna se helheter och marknadsutveckling. Du måste vara duktig rent sensoriskt och kunna hålla många olika typer av bollar i luften. Utöver det bör du vara extremt socialt kompetent, kunna hantera alla typer av människor och kunna våra inköpsvillkor utan och innan.

Hur gör du för att hänga med i trender?
– Jag får mycket information från leverantörer och producenter, åker på mässor och läser internationell press. Tim Atkins är stor i Argentina, James Halliday är känd vinskribent i Australien. Utöver det finns många stora vinhandlare i världen som har kontakter och statistik. Av dem kan man få rapporter om hur skörden blev, hur de förväntar sig att prisbilden kommer se ut och mycket annat.

Fördelar med jobbet?
– Att arbeta i vinbranschen är att antingen jobba med enorma företag eller med bönder med fötterna i myllan och en mer småskalig produktion. Jag får göra bådadera, säger Marie Hultin.

– Och så maten som hör till. Det går inte att jobba med vin utan att den gastronomiska delen kommer in. Jag får uppleva mat och vin i världsklass på arbetstid. Bättre blir det inte.

 

Namn: Marie Hultin
Bakgrund: Fil kand i företagsekonomi, sommelier, produktchef hos vinimportörer i 15 år
Gör på fritiden: Umgås med sambo, barn, hund, övrig familj och vänner. Springer i skogen, yogar och reser. Äter och dricker gott!
Stolt över: Att vara en av 3 kategorichefer på Systembolaget.
Ogillar: Att gå ut och äta och inte hitta nåt kul på vinlistan. För mig är vinet lika viktigt som maten. 
Dold talang: Skriver gärna skämtsamma, personanpassade texter till tal och låtar.