Yrke: Mat och vin i världsklass

Folk är avslappnade, roliga, duktiga och trivs med sin arbetsplats. Det säger Marie Hultin, som är inköpare på Systembolaget.

Hon är en av tio inköpare på Systembolaget och ansvarar för vin från Australien och Argentina.

– Jag provar mycket vin, både i uppstyrda offertprovningar och mer fritt när någon skickar prover till mig, till exempel leverantörer som vill veta vad jag tycker. Minst en gång per år är jag på resande fot och provar vin.

– Glamoröst? Ja, men också slitigt. Det finns otroligt mycket vin här i världen, så det gäller att veta vad man vill ha, säger Marie Hultin.

Hon och kollegorna ser till att Systembolaget får intressanta produkter på hyllan. Det kan handla om att ta in något helt nytt, fylla ett hål i sortimentet, ta in en viss typ av vin i ett visst prisläge eller komplettera med drycker som många frågar efter. I snitt provar en inköpare 8 500 – 10 000 viner per år.

– Om jag hittar något intressant berättar jag det för kategoricheferna, som ansvarar för lanseringsplanen. Ledtiden från att jag hittar något till att det kan finnas i butik kan vara upp till 1,5 år.

Om ett visst vin är aktuellt för Små partier, Systembolagets sortiment för drycker som finns i begränsat antal under en viss tid, kan leverantören få en inköpsorder i anslutning till att inköparen har provat. Om vinet däremot är aktuellt för Systembolagets ordinarie sortiment skriver inköparen en offertförfrågan. Den måste skrivas så att fler leverantörer kan svara. Förfrågningar görs alltså aldrig på ett specifikt vin, utan det måste finnas fler kandidater på samma typ av produkt.

Det finns otroligt mycket vin här i världen, så det gäller att veta vad man vill ha
Fält med syrah och malbec i San Juan, Argentina

Inköparens förfrågan om en viss dryck mynnar ut i en offertprovning, ett blindtest, där flera provare i första omgången bedömer hur väl vinet motsvarar det man söker. Doftar det choklad och kryddor? Är det inslag av fat eller tydlig fatkaraktär? De viner som motsvarar kraven går till final och där avgörs vilken dryck som bäst uppfyller kriterierna.

– Det är otroligt spännande att få komma in i ett rum där någon har ställt upp 40 glas vin. Som inköpare går man ofta som försteprovare och har den avgörande rösten. Alla svar går in i ett slutet datasystem och ingen får se varandras omdömen förrän provningen är avslutad och vinnaren utsedd.

Marie Hultin började som inköpare för 1,5 år sedan. Innan dess jobbade hon som produktchef i leverantörsledet. Varför valde du Systembolaget?

– Jag gillar Systembolaget för att man ingår i ett större syfte än att sälja litrar och tjäna pengar.

Vad överraskade dig när du började här?
– Jag är förvånad över hur tufft det är att vara offertprovare. Det hade jag inte förstått tidigare. Man provar inte alls på det sättet när man jobbar hos leverantör.

Vad krävs för att bli en bra inköpare?
– Du måste vara intresserad av den produkt du ska jobba med och kunna se helheter och marknadsutveckling. Du måste vara duktig rent sensoriskt och kunna hålla många olika typer av bollar i luften. Utöver det bör du vara extremt socialt kompetent, kunna hantera alla typer av människor och kunna våra inköpsvillkor utan och innan.

Hur gör du för att hänga med i trender?
– Jag får mycket information från leverantörer och producenter, åker på mässor och läser internationell press. Tim Atkins är stor i Argentina, James Halliday är känd vinskribent i Australien. Utöver det finns många stora vinhandlare i världen som har kontakter och statistik. Av dem kan man få rapporter om hur skörden blev, hur de förväntar sig att prisbilden kommer se ut och mycket annat.

Fördelar med jobbet?
– Att arbeta i vinbranschen är att antingen jobba med enorma företag eller med bönder med fötterna i myllan och en mer småskalig produktion. Jag får göra bådadera, säger Marie Hultin.

– Och så maten som hör till. Det går inte att jobba med vin utan att den gastronomiska delen kommer in. Jag får uppleva mat och vin i världsklass på arbetstid. Bättre blir det inte.

Namn: Marie Hultin
Bakgrund: Fil kand i företagsekonomi, sommelier, produktchef hos vinimportörer i 15 år
Gör på fritiden: Umgås med sambo, barn, hund, övrig familj och vänner. Springer i skogen, yogar och reser. Äter och dricker gott!
Stolt över: Branschen är mansdominerad, men i fjol hölls för första gången en helt kvinnlig offertprovning här på Systembolaget. Då var vi tre kvinnor som provade.  
Ogillar: Att gå ut och äta och inte hitta nåt kul på vinlistan. För mig är vinet lika viktigt som maten. 
Dold talang: Skriver gärna skämtsamma, personanpassade texter till tal och låtar.