Alkohol och hjärtat

Måttligt drickande innebär inga överdrivna risker för hjärtat, men alkohol kan höja blodtrycket. Det kan i sin tur orsaka stroke och andra hjärt- och kärlsjukdomar.

Det är med hjärtat och alkohol som det är med alkohol generellt: En del drabbas av problem medan andra inte märker av något alls. Vissa dricker mycket men har ett starkt hjärta livet ut, medan andra får högt blodtryck utan att dricka mer än genomsnittet.

Vet man att det finns hjärt- och kärlsjukdomar i släkten kan det vara idé att ta det lite lugnare med alkoholen och inte dricka för mycket.

Den som dricker mycket eller ofta blir berusad löper större risk att få problem med hjärtat. Det kan orsaka högt blodtryck, rytmrubbning, hjärtförstoring och hjärnblödning.

Men alla högkonsumenter får inte hjärtsvikt, stroke eller hjärt-kärl-problem. Däremot kan det vara bra att minimera risken. 

Visste du att…

Hjärtat och hela kroppen mår bättre av att du äter i samband med att du dricker alkohol. Det är också bättre att dricka samma mängd långsamt än snabbt. Det här beror på att kroppen bättre kan ta hand om alkoholen – och påfrestningarna på hjärtat blir mindre.

Visste du att…

Genom att avstå alkohol 1-2 veckor kan de flesta sänka ett för högt blodtryck.

 

 

En tom vinflaska

Sant eller falskt: Ett glas om dagen är nyttigt eller inte?

Om det tvista de lärde. Vi bad en av Sveriges ledande alkoholforskare reda ut förvirringen.

Ett glas om dagen