Alkoholens påverkan på mage och tarmar

Många känner nog igen sig i att alkohol kan sätta igång en känslig mage, såväl på direkten som dagen efter.

Tarmarna och magsäcken är känsliga organ, även om de tar hand om allt vi stoppar i oss ett helt liv. Alkohol kan irritera och skada slemhinnorna.

Bukspottkörtel

Alkohol är den vanligaste orsaken till bukspottkörtelinflammation, både akut och i kronisk form. Det finns en tydlig koppling mellan mängden alkohol och sjukdomen med kraftigare lutning för kvinnor, men det finns ingen lägsta mängd som kan antas vara säker. Ett flertal studier tyder även på att alkohol kan bidra till cancer i bukspottkörteln.

Tarmar

Alkohol kan påverka tarmbarriären så att fler bakterier passerar i blodet. Tarmslemhinnan är ytterst känslig för alkohol, och skador kan ses i både magsäck och tunntarm efter enstaka alkoholintag. Slemhinneskador och svullnad orsakad av alkohol leder till störd uppsugningsförmåga. Många får lös mage eller diarré dagen efter att de har druckit. Det beror på att alkoholen stör tarmarnas känsliga slemhinnor.

IBS och alkohol

Få studier är gjorda på IBS, irritable bowel syndrome, och alkohol. Många IBS-personer som dricker mycket får diarré och ökade magsmärtor dagen efter.

Magkatarr, magsår och alkohol

Alkohol kan förvärra magsår och magkatarr. Det kan också bidra till att problem uppstår. Känns det som att magen redan är i olag eller du har ont i magen bör du undvika att dricka alkohol.

Andra magproblem

Många har erfarit att sura uppstötningar och halsbränna kan uppstå efter att man har druckit alkohol. Det beror på att den övre magmunnen inte förmår hålla tätt lika bra och att magsyra läcker upp i matstrupen.

Hög regelbunden konsumtion av alkohol gör att kroppen får svårare att ta upp näring. Det orsakar vitaminbrist och andra problem, vilket kan leda till sjukdomar av olika slag.

En tom vinflaska

Sant eller falskt: Ett glas om dagen är nyttigt eller inte?

Om det tvista de lärde. Vi bad en av Sveriges ledande alkoholforskare reda ut förvirringen.

Ett glas om dagen