Minst varannan vatten i hettan

I juli är det som ledigast, varmast och soligast i Sverige. Det är också den månad då det dricks som mest alkohol. Även om törsten kan vara stor när solen gassar bör du se upp med vad du dricker och hur mycket.

Vätskebrist av att dricka?

Alkohol påverkar kroppens vätskebalans och kan leda till svår vätskebrist. Vid vätskebrist torkar kroppen ut till följd. Man kan få ont i huvudet, må illa, bli trött samt drabbas av diarré. I värsta fall kan den kräva vård på sjukhus. Det bästa sättet att förhindra uttorkning är att löpande dricka mycket vatten under dagen. Detta gäller även om man inte känner sig törstig eller har annat i glaset. Varannan vatten, eller i alla fall alkoholfritt, är en bra tumregel. Lite extra sälta i maten för att ersätta saltet som svettas ut är inte heller fel i sommarhettan.

Tänk på att solen bränner

Alkohol stimulerar även hudens ytliga blodcirkulation. Detta gör att huden svullnar och blir känsligare för att brännas. Sitter man och dricker i sommarsolen när den är som starkast mellan 11 och 15 får man vara vaksam. Det finns risk att man glömmer att skydda sig eller söka skugga.

Se upp med nya vanor

Under längre ledighet dricker många lite oftare och kanske mer än vanligt. När semestern sedan övergår i vardag kan det vara svårt att släppa sin nya vana. Även det är ett skäl att ta det lite lugnt med ölen, rosévinet och paraplydrinkarna på sommaren.

Vad händer vid 0,8 promille?

Det händer saker med promillen när du dricker - och med känslan i kroppen. Ungefär så här ser det ut hos en normaltålig person. 

Promille