Gå till huvudinnehåll

Så dricker vi i Sverige

Hur mycket drack vi i genomsnitt i Sverige 2017? Dricker vi mest vin, öl eller sprit - och varifrån kommer dryckerna? Det får du veta här.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, mäter årligen svenskarnas alkoholvanor. De preliminära siffrorna för 2017 ger en bild av våra dryckesmönster.

Så mycket dricker vi i Sverige (i genomsnitt)

CAN mäter hur mycket vi dricker i genomsnitt i Sverige. De räknar då i ren alkohol, det vill säga 100 procent alkohol. Siffran för 2017 var nio liter.

Här har vi översatt siffran till några vanliga drycker.

I Sverige drack vi i genomsnitt 346 halvlitersflaskor med öl eller 92 helflaskor vin eller 32 stycken 70-centiliters spritflaskor.

En genomsnittlig svensk konsumerade alltså motsvarande 346 starköl eller 92 flaskor vin eller 32 flaskor sprit.

Det motsvarar drygt 6,5 öl i veckan eller 1,75 flaskor vin i veckan. 

Sifforna är ett genomsnitt. Många dricker långt ifrån dessa mängder, en del dricker inget alls medan andra dricker mer och drar upp snittet.

 

Vin är den vanligaste alkoholdrycken i Sverige

Den mesta alkoholen som dricks i Sverige är vin. Det följs av starköl, sprit, folköl och cider. 

Vindrickandet har ökat med fyra procentenheter de senaste tio åren. Starköl har ökat med knappt två procentenheter. Spritkonsumtionen har minskat med fem procentenheter sedan 2007.

Konsumtionens utveckling senaste åren

De totala alkoholkonsumtionen låg på över tio liter ren alkohol per person åren 2003-2006. Sedan gick den ned i fyra år, för att sedan gå upp och ned.

Konsumtionen kan nu sägas vara stabil. Konsumtionen minskade marginellt från 2016 till 2017. Konsumtionen är nu på den längsta nivån sen 2001 då monitormätningarna började. 

Hur vi skaffar alkohol i Sverige

Att handla på Systembolaget är det vanligaste sättet att skaffa alkohol. Näst vanligast är resandeinförsel, det vill säga att privatpersoner för in drycker från utlandet för privat bruk. Restaurangköp är tredje vanligast.

Smuggling, internet och hemtillverkning står tillsammans för åtta procent. 

CAN:s siffror i helhet finns i Alkoholkonsumtionen i Sverige 2017

Fotnot

Undersökningen mäter alkoholkonsumtionen för personer som är 15 år och äldre.

Siffrorna är avrundade.

Uträkningar: En flaska vin beräknas på 75 cl och 13%. Starköl: 50 cl och 5,2%. Cider: 50 cl och 5%. En flaska sprit: 70 cl och 40%. Folköl: 50 cl och 3,5%.

 

Hur fort går alkohol ur kroppen?

Förbränning av alkohol tar tid och går inte att påskynda. De flesta gör sig av med 1,5-2 cl sprit (40 procent) per timme.

Förbränning