Så dricker vi i Sverige

Hur mycket drack vi i genomsnitt i Sverige 2019? Dricker vi mest vin, öl eller sprit - och varifrån kommer dryckerna? Det får du veta här.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, mäter årligen svenskarnas alkoholvanor. De preliminära siffrorna för 2019 ger en bild av våra dryckesmönster.

Så mycket dricker vi i Sverige (i genomsnitt)

CAN mäter hur mycket vi dricker i genomsnitt i Sverige. De räknar då i ren alkohol, det vill säga 100 procent alkohol. Siffran för 2019 var 8,7 liter.

Här har vi översatt siffran till några vanliga drycker.

En genomsnittlig svensk konsumerade alltså motsvarande 342 starköl eller 91 flaskor vin eller 32 flaskor sprit.

Det motsvarar drygt 6,5 öl i veckan eller 1,75 flaskor vin i veckan. 

Sifforna är ett genomsnitt. Många dricker långt ifrån dessa mängder, en del dricker inget alls medan andra dricker mer och drar upp snittet.

Vin är den vanligaste alkoholdrycken i Sverige

Den mesta alkoholen som dricks i Sverige är vin (42,7 procent). Det följs av starköl (31,7 procent), sprit (18,8 procent), folköl (4,8 procent) och cider inklusive blanddrycker (1,9 procent). 

Vindrickandet har ökat med drygt två procentenheter de senaste tio åren. Starköl har ökat med drygt fyra procentenheter. Spritkonsumtionen har minskat med knappt fem procentenheter sedan 2010.

Konsumtionens utveckling senaste åren

De totala alkoholkonsumtionen låg på över tio liter ren alkohol per person åren 2003-2006. Sedan gick den ned i fyra år, för att sedan gå upp och ned.

Konsumtionen minskade med ungefär en procent från 2018 till 2019. Konsumtionen är nu på den lägsta nivån sen monitormätningarna började göras i Sverige 2001. 

Hur vi skaffar alkohol i Sverige

Att handla på Systembolaget är det vanligaste sättet att skaffa alkohol. Näst vanligast är resandeinförsel, det vill säga att privatpersoner för in drycker från utlandet för privat bruk. Att köpa alkohol på restauranger eller barer är det tredje vanligaste sättet.

Smuggling, internet och hemtillverkning står tillsammans för ungefär åtta procent. 

Fotnot

Undersökningen mäter alkoholkonsumtionen för personer som är 15 år och äldre.

Siffrorna är avrundade.

Uträkningar: En flaska vin beräknas på 75 cl och 13%. Starköl: 50 cl och 5,2%. Cider: 50 cl och 5%. En flaska sprit: 70 cl och 40%. Folköl: 50 cl och 3,5%.

 

Hur fort går alkohol ur kroppen?

Förbränning av alkohol tar tid och går inte att påskynda. De flesta gör sig av med 1,5-2 cl sprit (40 procent) per timme.

Förbränning