För dig som är 65 plus

Så dricker 65-plussare

Svenskar dricker allt mindre alkohol – förutom en åldersgrupp, 65-plussarna. Konsumtionen bland äldre har ökat stadigt sedan början av 2000-talet, framför allt bland kvinnor.

Man brukar prata om att vi svenskar dricker mer kontinentalt idag än tidigare, det vill säga att vi tar ett glas vin eller en öl till maten lite då och där, snarare än att förlägga allt drickande till helgen. Alkoholkonsumtionen bland hela befolkningen har gått stadigt nedåt sedan början av 2000-talet, förutom i en grupp: Personer över 65 år. Ökningen handlar framförallt om det vardagliga drickandet. Äldre dricker mer jämnt fördelat över veckan och året, i jämförelse med andra åldersgrupper som i högre grad ägnar sig åt att dricka intensivt och mycket under färre tillfällen.  

Kvinnor står för störst ökning 

Framför allt är det de äldre kvinnornas konsumtion som har ökat – 46 procent sedan 2004, i relation till män, som ökat sin konsumtion med 17 procent. Men fortfarande är skillnaden mellan könen stor. Kvinnor dricker ungefär hälften så mycket som män, och det är fortfarande fyra gånger vanligare bland män att intensivkonsumera, det vill säga att dricka mycket vid ett tillfälle.  

Större alkoholrelaterad dödlighet bland äldre 

Det faktum att vi är en åldrande befolkning innebär att vi redan nu kan se en stor effekt på hur åldersgruppen påverkas av att dricka mer alkohol. I början av 2000-talet stod personer över 65 år för cirka 30 procent av den alkoholrelaterade dödligheten, men 2021 hade den siffran ökat till 61 procent.  

Därför dricker äldre mer än tidigare 

Att äldre dricker mer än tidigare har flera förklaringar som handlar om både om hur vi lever våra liv, och hur vi ser på åldrande. Vi vill inte ge upp njutningar och sätt att umgås bara för att vi blir äldre, trots att alkohol faktiskt påverkar våra kroppar och hjärnor mer när vi åldras. Den generation som idag är över 65 år har med sig en högre alkoholkonsumtion än tidigare generationer, även om många fortfarande drar ner på sin konsumtion med åren. 

Bättre ekonomi och mindre generationsglapp 

Vi lever överlag aktivare liv, har bättre hälsa och sociala relationer där vi umgås över en god middag. Många äldre har idag en stabilare ekonomi än tidigare generationer, och kan konsumera mer av sådant som tidigare generationer helt enkelt inte hade råd med.  

Det verkar också som att samhällets syn på äldre håller på att förändras. Glappet mellan generationer kanske inte upplevs som lika stort, och att dricka alkohol kan vara en aspekt av den förändrade synen. 

30 procent 

Så mycket ökade konsumtionen av alkohol i åldersgruppen 65-84 år mellan åren 2004 och 2021. 

Vin är … 

… den vanligaste alkoholhaltiga drycken som äldre dricker, närmare 60 procent av konsumtionen.