Ansvar för dryckerna

Ett stort sortiment från hela världen

Visste du att vi erbjuder över 25 000 drycker i våra butiker, online och hos våra ombud?

Kundernas intresse för dryck, hållbarhet och hälsa ställer höga krav på sortimentet som innehåller allt från hantverksbryggd öl och vin från familjeägda gårdar, till sprit från ledande varumärken och ett växande utbud av alkoholfritt.

Kundernas efterfrågan, liksom säsong, hållbarhet och internationella trender lägger grunden för vilka drycker som vi tar in i sortimentet. De senaste åren har till exempel intresset för alkoholfritt ökat, och det möter vi med ett ökat utbud av alkoholfria drycker.

Fast sortiment

I vårt fasta sortiment erbjuder vi cirka 2 800 drycker som är kontrollerade i vårt eget laboratorium. Vi har också flera tillfälliga sortiment som varierar under året. Dessutom finns det cirka 14 000 drycker tillgängliga hos våra leverantörer, som du kan beställa genom oss.

Tillfälliga sortiment

Som komplement till vårt fasta sortiment har vi flera tillfälliga sortiment med drycker som inte produceras i så stor omfattning att de klarar av att finnas i vårt fasta sortiment. Här hittar du till exempel lokala och småskaligt producerade drycker, säsongsprodukter eller exklusiva drycker.

Tillfälligt sortiment av exklusiva drycker

Exklusiva drycker är de som bara finns i begränsad mängd, i en högre prisklass och där producenten har ett högt anseende. Dryckerna är efterfrågade av många kunder men ytterst få av dem finns tillgängliga på den globala marknaden vilket innebär att dryckerna inte tas in i vårt fasta sortiment.

Det exklusiva sortimentet erbjuder allt från nya och trendiga drycker till gamla ansedda vinhus. Eftersom de bara finns i mindre mängd hamnar de oftast på hyllan i ett mindre antal utvalda butiker. De finns alltid tillgängliga för beställning på webben.

Webblanseringar

När efterfrågan av en exklusiv dryck är mycket större än tillgången så lanseras den bara på systembolaget.se så att alla i landet har samma möjlighet att köpa den.

Tillfälligt sortiment i lite större volym

Vissa drycker köps in till fler butiker. Cirka 160 butiker får dessa drycker, och de går även att beställa till butik för dig som bor på en ort där de inte finns i ordinarie sortiment.

Tidsbegränsat tillfälligt sortiment

En del av vårt tillfälliga sortiment går bara att köpa under en begränsad tid. Även dessa drycker kan du beställa på systembolaget.se.

Lokalt och småskaligt producerade drycker

Vårt sortiment Lokalt & Småskaligt har funnits sedan 2014. Utbudet av lokala och hantverksmässigt tillverkade drycker har fortsatt öka stadigt sedan dess, hand i hand med kundernas intresse och efterfrågan.

För att en dryck ska få tillhöra sortimentet krävs att den är:

  • producerad max 15 mil från butiken
  • hantverksmässigt framställd
  • tillverkad av ett begränsat antal personer
  • efterfrågad av dig som kund

Dessutom får producenten tillverka max 50 000 liter öl och cider, 20 000 liter vin, 13 000 liter starkvin och 10 000 liter sprit per år.

Alla drycker som är märkta med Lokalt & Småskaligt, är provade och kvalitetssäkrade av oss och vi beskriver doft och smak på samma sätt som vi gör för drycker i det fasta sortimentet.

Så väljer vi sortiment

Var och en av våra inköpare . Det ger oss en bra bild av vad som finns på marknaden. Den kunskapen tar vi med oss in i inköpsprocessen, som ser lite olika ut beroende på vilken del av sortimentet det handlar om.

Inköpsprocessen – så väljer vi sortiment

Kvalitetskontroller

Visste du att vi kontrollerar dryckerna på våra hyllor lika noga som vi kontrollerar ditt legg? I vårt eget labb kollar vi allt från socker, svavel och alkoholhalt till allergener och pH-värde. Så att dryckerna vi säljer har rätt kvalitet och uppfyller alla lagkrav.

Så kvalitetssäkrar vi våra drycker