Därför är vi petiga med ålderskontroller

Ålderskontroller är en viktig del av vårt arbete med att skydda unga från alkohol. Därför ber vi alla som skulle kunna vara under 25 att visa legg i kassan.

video

Därför har vi åldersgräns - alkohollagen och Systembolaget

En av våra viktigaste uppgifter är att följa alkohollagens tre försäljningsregler:

  • Den som inte har fyllt 20 år får inte handla på Systembolaget
  • Den som är märkbart påverkad får inte handla på Systembolaget
  • Systembolaget får inte sälja till någon om vi misstänker langning.

Eftersom det är svårt att bedöma en persons ålder, ber vi om legg om du skulle kunna vara under 25 år. Dessutom har vi hjälp av ett oberoende företag som regelbundet provköper i våra butiker för att kontrollera att vi frågar efter legg som vi ska.

Ser du ung ut?

Är personen 18 eller 25? Det är inte så lätt att veta, inte ens för våra kollegor i butik som gör sådana bedömningar varje dag.

Är du under 25, eller är du en av dem vi alltid frågar om legg trots att du passerat 25 för länge sedan? Vi blir bara glada om du visar upp din legitimation innan vi hinner fråga. Då går det snabbare och smidigare i kassan. Omtänksamt, både mot vår personal och mot kunderna bakom dig i kön.

Varför är det 20 år på Systembolaget men inte på restaurang?

I Sverige blir du myndig när du är 18 år och får bland annat köpa alkohol på restaurang. På Systembolaget gäller däremot 20 år av två skäl:

  • Om åldersgränsen var lägre skulle langningen antagligen nå yngre personer än idag. Äldre pojk- och flickvänner, kompisar och syskon är en vanlig väg för tonåringar att få tag på alkohol.
  • På restauranger finns personal som enligt alkohollagen ansvarar för att inte servera personer som är för berusade. Den kontrollen går inte att ha för alkohol som är köpt på Systembolaget.

Har du koll på ålder?