Åldersfixerade av en anledning – därför ber vi om legg

Ålderskontroller är en viktig del av vårt arbete med att skydda unga från alkohol. Därför ber vi alla som skulle kunna vara under 25 att visa legg i kassan.

Är personen 18 eller 25? Det är inte så lätt att veta, inte ens för våra kollegor i butik som gör sådana bedömningar varje dag.

– Det är superviktigt med ålderskontroll, det är mitt ansvar när jag sitter i kassan. Och vi gör det av omtanke så att alkoholen inte ska hamna hos unga som inte har åldern inne än.

– Per Magnusson, butikschef i Skoghall

Ser du ung ut?

Är du under 25, eller är du en av dem vi alltid frågar om legg trots att du passerat 25 för länge sedan? Vi blir bara glada om du visar upp din legitimation innan vi hinner fråga. Då går det snabbare och smidigare i kassan. Omtänksamt, både mot vår personal och mot kunderna bakom dig i kön.

Därför har vi åldersgräns

Åldersgränsen finns för att unga ska börja dricka så sent som möjligt. Ju tidigare du börjar dricka, desto större risker finns för alkoholproblem i framtiden.

Alkohol kan ge bra självförtroende i början. Men vänjer man sig tidigt vid att behöva alkohol, för att våga flörta eller ha roligt, kan det bli en vana som är svårt att bryta. Unga har heller inte samma konsekvenstänk, vilket gör att risken är större att råka illa ut.

Mer om hur vi säljer med ansvar

 

Varför är det 20 år på Systembolaget men inte på restaurang?

I Sverige blir du myndig när du är 18 år och får bland annat köpa alkohol på restaurang. På Systembolaget gäller däremot 20 år av två skäl:

  • Om åldersgränsen var lägre skulle langningen antagligen nå yngre personer än idag. Äldre pojk- och flickvänner, kompisar och syskon är en vanlig väg för tonåringar att få tag på alkohol.
  • På restauranger finns personal som enligt alkohollagen ansvarar för att inte servera personer som är för berusade. Den kontrollen går inte att ha för alkohol som är köpt på Systembolaget.