Ansvarsfull försäljning

Vår rådgivning om mat och dryck

Vi vill aldrig att du ska köpa mer än du tänkt dig. Men vi ger dig gärna råd om mat och dryck med eller utan alkohol, i både vår chatt online och i butik.

Unika och märkesneutrala råd i butik och online

Alla våra kollegor som du möter i butik, på telefon och mejl eller i chatten på systembolaget.se kan hjälpa dig med dryckesrådgivning. Vi utbildar oss regelbundet i dryckeskunskap och i hur mat och dryck kan kombineras, för att kunna ge träffsäkra råd om vad som passar till specifika maträtter och tillfällen. 

Vi delar gärna med oss av vår kunskap om vad som passar till, oavsett om du ska laga falafel, futomaki eller femrätters, men vi kommer aldrig att försöka få dig att köpa mer än du tänkt dig. Vi ger alltid oberoende råd utan att favorisera något varumärke och är konsekvent märkesneutrala. Våra rekommendationer är skräddarsydda för varje kund och tillfälle. Och vi ger dig gärna tips på alkoholfritt som passar till det du ska laga.   

Hitta rätt själv

Om du vill hitta dryck på egen hand kan du kika på hyllkantsetiketterna i butik eller i produktbeskrivningarna på systembolaget.se. Där finns smaktyper, smakbeskrivningar och smakklockor som visar dryckens egenskaper, till exempel syra, fyllighet, beska, rökighet och sötma. Med hjälp av smakklockorna och smakbeskrivningarna kan du lära dig mer om vad du gillar.

Du kan också skapa en smakprofil i appen och få rekommendationer på drycker som passar din smak. I vår tjänst "Vad passar till" på systembolaget.se, kan du få hjälp att hitta passande drycker till den maträtt du ska servera.

Tre tips från våra rådgivare

  • Bubblor hackar fett – ska du bjuda på bearnaise kan det lätta upp med något bubbligt i glaset. Har du provat mousserande äppelmust till fläskfilén?
  • Salt dämpar allt – om drycken känns för sträv eller maten blev för besk, testa att addera lite mera salt.
  • Sötma möter sötma – matcha en söt dessert med en dryck som är minst lika söt som desserten för att få fram rätt smakupplevelse.

Vill du lära dig mer om dryck? På systembolaget.se hittar du fler tips under ingången Dryck & mat. Eller fråga någon av våra kunniga kollegor!