Vårt uppdrag

Varför har Systembolaget stängt?

Systembolaget har cirka 450 butiker och vi finns i alla Sveriges kommuner. Men inte hela tiden. Vet du varför vi har begränsade öppettider?

Du känner säkert till att vi inte har öppet lika ofta och länge som andra butiker. Anledningen till det är att alkohol inte är som andra varor. Det är en beroendeframkallande dryck som kan leda till sjukdomar och påverkar ofta fler än bara den som dricker.

Det händer att anhöriga och vänner till någon som dricker för mycket frågar våra medarbetare: ”Kan ni hindra min mamma från att handla hos er?” Vi kan inte neka nyktra kunder över 20 att handla hos oss men vi begränsar ändå möjligheterna. Vi säljer inte till någon som är berusad eller om vi misstänker langning och inte heller till någon under 20 år.

När vi har stängt går det inte att köpa alkohol i butik i Sverige. Det är för att skydda fler från att fara illa av alkohol. När det inte är lika lätt att få tag på så blir både alkoholkonsumtionen och problemen mindre.

Öppettider begränsar alkoholskadorna

Världshälsoorganisationen (WHO) har pekat ut tre verktyg som världens länder kan använda för att begränsa alkoholskadorna:

  1. Priset på alkohol
  2. Begränsa tillgången på alkohol
  3. Reglerad marknadsföring för alkohol

Vi begränsar tillgången på alkohol med våra lite kortare öppettider. För oss är det självklart och viktigt – vi vet att det gör skillnad för folkhälsan.

Riksdagen bestämmer öppettiderna

Systembolagets öppettider beslutas av riksdagen. De är en del av vårt uppdrag som statligt ägt bolag: att sälja alkohol med god service, men utan att försöka sälja så mycket som möjligt eller maximera vinsten.

När vi började ha öppet på lördagar såg vi en ökad konsumtion. Men eftersom lördagsöppet var så starkt efterfrågat vägde det över när riksdagen beslutade i frågan.