Alkoholforskningsrådet, som är fristående från Systembolaget, består av 11-15 ledamöter. Välrenommerade experter och forskare inom alkoholforskningsområdet samt företrädare för allmänna samhällsintressen sitter i rådet. Det finns även representation av expertis från övriga Norden. Maria Renström är ordförande. Hon har tidigare varit ämnesråd vid Socialdepartementet.
Ansök om medel för forskning
Ansökan ska ge en tydlig bild av metod, budget samt syftet med forskningen och hur den ska komplettera befintlig forskning på området. Av ansökan ska framgå hur resultaten ska spridas inom och utom vetenskapssamhället.
Ansökningsperioden är 15 maj till 15 september. CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaforskning) ansvarar för administrationen. Ansökningar lämnas via ansökningssystemet här.
Systembolagets engagemang i alkoholforskning
Systembolaget har ensamrätt i Sverige på att sälja alkoholhaltiga drycker (över 3,5 volymprocent) i detaljhandelsledet. Syftet är att minska de alkoholrelaterade problemen genom att alkohol säljs utan att styras av vinstmaximering.
I Systembolagets uppdrag ingår att sprida kunskap om alkoholens risker. Det är därför angeläget att forskare dels undersöker hur den som dricker alkohol påverkas, dels hur alkoholens skadeverkningar drabbar andra än konsumenten, bland annat genom fosterskador, våldsrelaterade skador, olyckor i trafiken och stora samhällskostnader.
Stöd till alkoholspecifik forskning
Systembolagets Alkoholforskningsråd bidrar till att stärka alkoholforskningsfältet i Sverige genom att stödja forskning. Samhällsvetenskaplig och medicinsk alkoholforskning stöds, forskning som är av särskild betydelse för det förebyggande arbetet mot alkoholskador prioriteras.
Rådet finansierar projekt med upp till 800 000 kronor per år som ansökan avser. Medel medges för ett eller två år och utbetalas ett år i taget. Anslagen fördelas vanligen på ett 30-tal olika projekt, som berör en rad olika frågeställningar.
Alla projekt som fått stöd 2020.
Flera projekt med fokus på internetbaserade behandlingsmetoder.
Forskningskommunikation
Den forskning som Systembolagets Alkoholforskningsråd finansierar, och även annan forskning inom alkoholområdet, kommuniceras bland annat vid en årlig alkoholforskningskonferens och nationella och regionala forskningskonferenser som Systembolaget arrangerar i samverkan med andra aktörer.
Varje projekt sammanfattas populärvetenskapligt och denna information, liksom rapporter från avslutade projekt, sprids på olika sätt för att kunskapen ska komma till användning.
I den senaste projektkatalogen kan du se vilka projekt som beviljades medel för år 2020.
Bedömnings- och beslutsprocess
Forskningsanslagen söks i konkurrens och bedömningen görs genom sakkunnig granskning. Vid behov anlitas externa granskare.
Alkoholforskningsrådet beslutar oberoende av Systembolaget om inkomna ansökningar och prioriterar, med beaktande av projektens vetenskapliga kvalitet och samhälleliga relevans, följande forskningsinriktning:
1. Socialmedicinsk och samhällsvetenskaplig alkoholforskning.
2. Klinisk/patientnära forskning.
3. Preklinisk, medicinsk och biomedicinsk forskning.
Sökande ska vara disputerad.
Alkoholforskningsrådets sammansättning
Enligt stadgarna ska sammansättningen vara allsidig med hänsyn till vetenskaplig inriktning och samhällsanknytning. Ledamöterna utses för tre år i taget.
Företrädare för allmänna samhällsintressen
Maria Renström, ordförande
Tidigare ämnesråd Socialdepartementet
Gunborg Brännström
Tidigare projektchef Sveriges Kommuner och Regioner, SKR
Anna Carlstedt
Utbildningsledare Stockholms universitet
Björn Lundkvist
Tidigare Tankesmedjan Futurion
Vetenskapliga ledamöter
Anders Hammarberg, vice ordförande
Karolinska Institutet
Kim Bloomfield
Aarhus universitetet, Danmark
Tobias Elgán
Karolinska Institutet
Christina Nehlin Gordh
Uppsala universitet
Joar Guterstam
Karolinska Institutet
Nitya Jayaram Lindström
Karolinska Institutet
Ingeborg Lund
Folkhelseinstituttet, Norge
Lena Lundgren
Umeå universitet
Bo Söderpalm
Göteborgs universitet
Christoffer Tigerstedt
Institutet för hälsa och välfärd (THL), Finland
Ersättare för nordiska ledamöter
Geir Scott Brunborg
Folkhelseinstituttet, Norge
Maria Dich Erhold
Aarhus universitetet, Danmark
Thomas Karlsson
Institutet för hälsa och välfärd (THL), Finland