Han misshandlades på stan av påverkad person

Det var natt, gick fort och Gustaf vaknade upp på sjukhus med hjärnskakning, fem stygn i munnen och ett rejält jack i huvudet. Han drabbades av oprovocerat våld. Som så ofta fanns alkohol med i bilden.

Det var ett sommarbröllop. Vackert väder, varmt, uppklätt och uppsluppet. Gustaf, 24, och tre vänner hade firat en kompis som gift sig. Minglat, skojat, dansat, festat. Det var en magisk lördagskväll.

Jag tuppade av direkt

På väg hem gick de över Norrmalmstorg i centrala Stockholm. Glada och salongsberusade. Klockan var runt halv två i den ljusa natten och Gustaf stannade för att köpa en korv. Han hamnade lite efter vännerna och gick på för att hinna ikapp.

Sju kråkor står på trottoar i nattlig stadsmiljö.

Då slocknade ljuset

– En kille slog ned mig bakifrån. Varför vet ingen utom han. Jag tuppade av direkt av slaget och slog huvudet i marken. Jag har fått berättat för mig vad som hände, säger Gustaf.

Sju av tio män som misshandlar är påverkade

Det fanns många vittnen och polisen fick ett bra signalement, men killen som slog ned Gustaf kom undan.

Att han var påverkad rådde inga tvivel om enligt vittnena. Polisen sa att det nästan alltid är alkohol med i bilden och ibland också andra droger.

Gustafs fall är på många sätt typiskt. Misshandel är vanligast nattetid, på öppen gata och mellan män som inte känner varandra, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Alkoholens samband med våld är väl etablerat. Sju av tio män som misshandlar är påverkade. Ungefär hälften av männen som utsätts för misshandel är påverkade.

I början tittade jag mig över axeln

Gustaf åkte hem från sjukhuset dagen efter misshandeln. På måndagen skulle han på tjänsteresa. Som säljare hade han en viktig införsäljningsperiod och ville inte missa bokade möten med återförsäljare.

När en kollega undrade hur han mådde egentligen var det bara att vända och åka hem. Han blev sjukskriven i två veckor.

– Det gjorde det extra jobbigt. Jag missade viktiga resor, kom efter med införsäljningen och det påverkade företagets budget, säger Gustaf.

Hur kände du över att gå ut på stan efter misshandeln?

– I början var det olustigt och jag tittade mig över axeln. Men jag trodde att det skulle vara värre, jag är förvånad att det gick över så snabbt. Det låter kanske konstigt, men det var nog bra att jag tuppade av direkt och aldrig uppfattade vad som hände. Idag tänker jag nästan aldrig på det, säger Gustaf.

– I början undvek jag tunnelbanan också. Eller det gör jag fortfarande. Jag tar taxi istället.

Kunskapsöversikt om alkohol och våld.

Fotnot. Gustaf heter egentligen något annat. Han vill vara anonym då han lämnat händelsen bakom sig.