Langning – säg nej till att köpa ut

Fyra sätt att säga nej till att köpa ut

Ibland är ett nej det finaste du kan ge. Det kan också vara svårt att säga till någon du bryr dig om. Behöver du hjälp med hur du kan säga nej?

Därför ska du säga nej

Ju tidigare man börjar dricka desto större är risken att utveckla ett beroende som kan leda till sjukdomar och skador. Att ta till alkohol för att våga flörta eller ha roligt kan snabbt bli en vana som är svår att bryta. Ju längre vi kan hjälpa unga att skjuta upp alkoholdebuten desto bättre är det. 

Att säga nej till sin tonåring kan ibland innebära arga diskussioner, men ditt nej kan göra stor skillnad. Undersökningar visar nämligen att nästan varannan tonåring skulle strunta i att skaffa alkohol om de inte får tag i den från någon de känner.

Fyra sätt att säga nej

Känns det svårt att säga nej? Här är några tips som kan göra det lite lättare:

1. Dela din oro

Var ärlig med din oro. Berätta att du blir orolig och rädd över vad som kan hända om du köper ut alkohol.

2. Det är olagligt

Berätta att det är olagligt att köpa ut alkohol till en minderårig. Följden kan bli böter eller fängelse upp till två år.

3. Egna erfarenheter

Många ångrar saker de gjort när de varit berusade. Känner du igen dig? Berätta om dina erfarenheter av alkohol och varför det inte är en bra idé att du köper ut, eller att ditt barn dricker.

4. Dra hälsoargumentet

För varje år du väntar med att börja dricka minskar risken förframtida alkoholproblem och att drabbas av sjukdomar. Unga hjärnor är känsligare för alkohol än vuxna hjärnor. Först vid 25 års ålder är hjärnan färdigutvecklad. Dessutom påverkar alkohol träningsresultat, hjärta och lever och det finns ett samband mellan alkohol och depression.

Är det skillnad på att langa och att köpa ut?

Många unga gör skillnad på att köpa ut och att langa. Langning är något skumma typer i en gränd håller på med. Att köpa ut är däremot något man gör för någon man vill vara lite schysst mot. Men alkohol blir inte mindre skadlig för att den langas med omtanke.

Lagen gör inte heller skillnad. Langning är att överlåta alkohol till en person som är under 20 år. Det är olagligt och det spelar ingen roll hur mycket det är eller om det är en present.

Läs mer: Langning enligt lagen