Langning – säg nej till att köpa ut

Säg nej till att köpa ut

Krossade vaser, låsta dörrar, skrik och bråk… tonårstiden är turbulent för många familjer, särskilt när tonåringen inte får sin vilja igenom. Men ibland är ett nej det finaste du kan ge din tonåring – till exempel när de ber dig köpa ut alkohol till helgen.

Ditt "nej” kan göra väldigt stor skillnad. Varför? Jo, varannan tonåring skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick den av någon som de känner.1 Tyvärr är langning av alkohol till ungdomar fortfarande vanligt. Och det är fortfarande så att i de flesta fall så är det föräldrar, vänner och syskon som köper ut alkohol till unga. Undersökningen ”vem kan man lita på” från CAN visar att endast 16% av ungdomarna uppger att de har handlat alkohol från ett så kallat hinkkonto på sociala medier.1 Därför är det så viktigt att stå för sitt nej, även om det blir tråkig stämning där och då.

Den unga kroppen tål alkohol sämre eftersom hjärnan inte är färdigutvecklad förrän vid 25.2 Ju tidigare man börjar dricka, desto större är risken att utveckla beroende eller drabbas av andra skador – vänjer man sig tidigt vid att behöva alkohol, för att våga flörta eller ha roligt, kan det bli en vana som är svårt att bryta. Därför är ditt nej så viktigt, ju längre vi kan skjuta upp alkoholdebuten, desto bättre. 

Här hittar du tips på hur du kan säga nej.