Säg nej till att köpa ut

Krossade vaser, låsta dörrar, skrik och bråk… tonårstiden är turbulent för många familjer, särskilt när tonåringen inte får sin vilja igenom. Men ibland är ett nej det finaste du kan ge din tonåring – till exempel när de ber dig köpa ut alkohol till helgen.

Ett enkelt litet ”nej” kan göra väldigt stor skillnad. Varför? Jo, varannan 16-åring skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick den av någon som de känner.1 Därför är det så viktigt att stå för sitt nej, även om det blir tråkig stämning där och då.

Ju längre vi kan skjuta upp alkoholdebuten, desto bättre. Den unga kroppen tål alkohol sämre eftersom hjärnan inte är färdigutvecklad förrän vid 25.2 Ju tidigare man börjar dricka, desto större är risken att utveckla beroende eller drabbas av andra skador – vänjer man sig tidigt vid att behöva alkohol, för att våga flörta eller ha roligt, kan det bli en vana som är svårt att bryta.

Unga har heller inte hunnit utveckla sin förmåga att se konsekvenserna av att bli full, vilket gör risken större att råka illa ut. Kläder som går sönder, gräl, slagsmål, olyckor, oskyddat sex och sex man ångrar är bara några exempel på saker man ångrar dagen efter. Faktum är att tre av fyra har ångrat eller känt skam för saker som har hänt på fyllan, enligt en Sifo-undersökning från 2015.3 Tonåringar som dricker alkohol provar dessutom oftare narkotika än de som inte dricker alkohol.

Här hittar du tips på hur du kan säga nej.

Ung tjej sitter med bena uppdragna mot sig på en toalett. Hon ser nedstämd ut.