Smarta sätt att säga nej till att köpa ut alkohol

Ibland är ett nej det finaste du kan ge – varannan tonåring skulle nämligen strunta i att skaffa alkohol om de inte får tag i den från någon de känner.

Närbild på mobilskärm där en sms-konversation visas. Konversationen visar att en person svarar nej när någon frågar hen att köpa ut

Många unga gör skillnad på att köpa ut och att langa. Langning är något som tvivelaktiga typer i en gränd håller på med. Att köpa ut är däremot något man gör för någon man känner för att vara schyst. Men alkohol blir inte mindre skadlig för att den langas med omtanke.

Lagen gör inte heller skillnad. Langning är att överlåta alkohol till en person som är under 20 år. Det är olagligt och det spelar ingen roll hur mycket det är eller om det är en present.

Läs mer: Langning enligt lagen

Svårt att säga nej?

Vill du säga nej, men vet inte riktigt hur du ska göra? Här får du tre bra tips!

1. Säg nej för att du bryr dig

Berätta att du är orolig. Du älskar din vän eller ditt syskon och vill inte att hen ska råka illa ut. Risken för knas ökar på fyllan, till exempel att tappa bort mobilen, bråka med kompisar eller bli filmad när man gör något pinsamt som man aldrig skulle ha gjort nykter. Berätta att du blir orolig och rädd över vad som kan hända och inte kan koppla av om du köper ut.

2. Berätta om dina egna erfarenheter

Många ångrar saker de gjort på fyllan. Är du kanske en av dem? Berätta om dina erfarenheter av alkohol och varför det inte är en bra idé att dricka innan det är tillåtet.

3. Dra hälsoargumentet

För varje år man väntar med att börja dricka minskar risken för framtida alkoholproblem. Unga hjärnor är känsligare för alkohol än vuxna hjärnor, eftersom hjärnan utvecklas upp till 25 års ålder. Dessutom påverkar alkohol träningen negativt, hjärta och lever tar skada och det finns ett samband mellan alkohol och depression.

Läs mer om varför ett "nej" kan vara det finaste du kan ge.

Framsidan av boken Tonårsparlören

Tonårsparlören

I Tonårsparlören får du mer fakta och tips om alkohol och annat som föräldrar ofta funderar på. Allt för att göra tonårstiden lättare för både dig och din tonåring

Tonårsparlören