Skydda barn och unga från alkohol

Avgörande ögonblick – så kan du göra mer för drabbade barn

Vad ska jag göra om jag misstänker att ett barn far illa av att en vuxen i deras närhet dricker? Initiativet Barndom utan baksmälla har tagit fram en guide för dig som vill göra mer. Läs några av råden här!

Våga vara den som gör något

Utgå inte från att någon med närmare relation till barnet än du själv redan har agerat.

Du behöver inte lösa allt på en gång

Det som oftast gör störst skillnad för barnet är inte att du försöker lösa allt utan att du finns tillgänglig – att du frågar hur det är och stannar upp och lyssnar på svaret.

Våga fråga – och fråga igen

Våga fråga hur barnet har det. Får du inget svar direkt, våga fråga igen. Det är vanligt att barn känner skuld för den vuxnes drickande och vill skydda genom att inte berätta för utomstående hur det är hemma.

Gör barnet delaktigt

Diskutera direkt med barnet hur hon eller han vill ha det och vilken sorts hjälp som behövs.

Var lugnet i stormen

För många barn som lever i närheten av en vuxen som dricker för mycket är det oförutsägbarheten i tillvaron som skrämmer mest. Du kan göra skillnad genom att bara vara du – en vuxen att lita på.

Låt praktisk omsorg bli vardagsmat

Bjud in ett barn du känner på mellis eller middag, fråga om det behövs skjuts hem från träning, köp några extra tandborstar hemma för spontanövernattning och lägg fram rena lånekläder till den som sovit över.

Förvänta dig inte så mycket tillbaka

Du kan göra skillnad. Även om du inte ser någon direkt förändring – håll ut och stanna kvar. Det är det viktigaste du kan göra som vuxen.

Tala med en vän

Våga prata om din oro med någon av dina egna vänner, för att få stöd för din egen del. Att prata om oron kan ge dig mod att våga fråga barnet.

Ta hjälp om du behöver

Det finns professionellt stöd att få genom både socialtjänsten och organisationer som stöttar barn i svåra situationer. Är det akut, till exempel på natten, ring 112.

Orosanmälan?

Om du är orolig för att ett barn far illa ska du göra en orosanmälan (anonymt om du vill) till socialtjänsten i din kommun. Du anmäler inte vårdnadshavaren utan din oro, och det är socialtjänstens ansvar att utreda situationen. Berätta för barnet att du överväger att göra en orosanmälan och vad som kommer att hända, så att det inte känns som att du agerar över huvudet på barnet. För att få mer vägledning – kontakta gärna Bris vuxentelefon som har öppet varje vardag.

Råden ovan kommer från initiativet Barndom utan baksmälla, ett samarbete mellan System­bolaget och barnrättsorganisationerna BRIS, Maskrosbarn, Trygga Barnen och Childhood.

Ladda ned guiden Avgörande ögonblick på barndomutanbaksmalla.se

"Varje helg är det samma sak. Hon säger att hon bara ska ta ett glas till maten. Men sen tar hon tusen glas efter det och blir jätte­konstig mot mig och säger saker som hon aldrig skulle säga annars. Jag vill ha tillbaks min gamla mamma. Vad ska jag göra?”

”Jag vet att jag gång på gång på gång kommer hitta mamma liggande på golvet, full, och sedan hämta pappa för att hjälpa henne till sängen.”

”När pappa dricker säger han så elaka saker – sånt som han aldrig säger annars. Jag har hört att man blir ärlig av alkohol, så kanske är det vad han säger när han är full som han egentligen tycker.”

- Autentiska citat från Bris stödverksamhet